vineri, 23 ianuarie 2009

Încă în galben


Schimbarea sponsorului echipei naţionale nu presupune, cel puţin deocamdată, schimbarea culorii echipamentului.
Parteneriatul semnat de FRF cu Ursus (6 milioane de euro pe 4 ani) nu pune, cel puţin deocamdată, în pericol culoarea de bază din echipamentul "naţionalei". Anume galbenul.Conform directorului general al FRF, Ionuţ Lupescu, pentru actualele preliminarii ale CM au fost deja anunţate echipamentele oficiale: galben acasă şi alb în deplasare."Asta nu înseamnă că n-am putea evolua în roşu, culoarea noului sponsor, în partidele amicale", spune Lupescu. Şi adaugă: "Nu există clauze contractuale pentru a evolua într-o anumită culoare".
Conform unor surse federale, probabil că treningurile de prezentare şi echipamentul de antrenament vor fi predominant roşii.
Nu e exclus însă, ca după terminarea preliminariilor, la turneul final din 2010, dacă România se va califica, sau după aceea, echipamentul tricolorilor să vireze în roşu. Galbenul complet, culoarea Generaţiei de aur, funcţionează ca nuanţă principală la echipa naţională încă din 1991.
Tricolorul de bază
România a evoluat peste 30 de ani cu tricou galben, şort albastru şi jambiere roşii
În perioada interbelică, de unde nu există imagini color, ci doar alb-negru, relatările scrise (Ioan Chirilă, "Zile şi nopţi pe stadion") spun că românii evoluau cu tricouri roşii, avînd o bandă lată, galbenă pe piept. Începînd de la mijlocul anilor '50, cînd vedetele se numeau Constantin, Apolzan sau Voinescu, s-a trecut la îmbrăcămintea tricoloră. În această vestimentaţie ne-am calificat la Mexic 1970, aceste tricouri au fost îmbrăcate de mari fotbalişti, precum Dobrin, Dinu, Dumitru, Balaci, Hagi.
O întrerupere a survenit la mijlocul deceniului 9. Antrenorul de atunci, Mircea Lucescu, explica, peste ani, schimbarea: "Ţesăturile româneşti erau de proastă calitate, din cauza transpiraţiei galbenul tricoului intra peste albastrul şortului. Eu am introdus echipamentul monocolor la naţională". La început complet galben (1-0 cu Italia, în '83), apoi complet roşu (1-1 cu Anglia, pe Wembley, în '85). După plecarea lui Lucescu, Ienei a revenit la tricolor, iar din 1991 s-a trecut la galben complet, setul de rezervă fiind la început complet roşu, iar din 2005, complet alb.
În decursul anilor, au fost şi abateri cromatice de la regulă. Cum a fost la Guadalajara, în 1970, contra Braziliei, am evoluat în tricou bleu, şort alb şi jambiere roşii.
Sursa:www.gsp.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu